Krav Maga ako liečba

jan 5, 2018 | Blog

článok z iného uhla pohľadu. Učíme bojovať, brániť sa, ale čo ak ten čo to chce zvládnuť už násilný stret prežil, prehral a v hlavne vznikol problém?

Slečna spasiteľ – Krav Maga ako liečba

Od Theresy Wever

Moje meno je Theresa a vyše 3 rokov som učila v Holandsku sebaobranu na špecializovanej klinike pre ľudí s diagnózou PTSD/PTSS (Post traumatická stresová porucha/syndróm).

Posledné dva roky som tiež učila Krav Maga v krízovom centre pre ženy v izraelskej Haife. Mohla som to robiť počas môjho pobytu v Izraeli na PGE Master kempoch v Izraeli. Je to niečo čo som už dlho chcela robiť. Učenie Krav Maga je ako také veľkou výzvou, no je značne zložité ju učiť ľudí, ktorí už majú skúsenosť, počas ktorej sa neboli schopní ubrániť (dostatočne).

Jedným z problémov je tu logika „konceptu viny“. To znamená, že ľudia s PTSD/PTSS sa väčšinou sami seba pýtajú: „bolo by možné, aby som sa vtedy ubránil?“ Ak je odpoveď áno, zdá sa, že logika vyžaduje aby vinili sami seba za utrpenie, ktoré sa im udialo.

Počas prvých niekoľkých minút tréningu je väčšina z nich skeptická. Zistila som, že najlepší spôsob ako sa s nimi spojiť je pripojiť sa k ich skepticizmu; „Poďme sa pozrieť, či je Krav Maga naozaj tak úžasná ako o nej hovoria“. Týmto spôsobom s nimi spolupracujem namiesto toho aby som sa vydávala za niekoho, kto pozná všetky odpovede. Nerobím to rečami. Je to niečo v mojej reči tela, neverbálnej komunikácii. Ďalším princípom, ktorý je pre mňa veľmi dôležitý je rešpekt. Úprimne ich rešpektujem, že majú odvahu pripojiť sa ku skupine. Je to nefalšovaný rešpekt a nie iba pekné slovíčko. Na oplátku očakávam rešpekt aj od nich.

Počas mojich tréningov sa uisťujem, že mám vhodné cviky pre rôznych študentov a ich fyzický a emočný stav. Techniky, ktoré učím, sú rozdelené do naozaj základných pohybov, ktoré vie urobiť každý. Keď už všetky pohyby zvládajú, spojím ich dokopy a ukážem študentom, že ich spravili – naučili sa techniku!

Ako tréning pokračuje, študenti začínajú viac spolupracovať, no je tam stále ešte skepticizmus. Vtedy tam využijem jeden z princípov, ktoré som spomenula predtým – prístup „pripojím sa k nim“.

Akonáhle sa k nim pripojím nie som pre nich výzvou ja, ale spoločne je pre nás výzvou systém (KM). Je to tiež veľmi nápomocné pre tých, ktorí sa zdráhajú pýtať otázky; nemusia sa preto báť, že sa urazím. Ak je to potrebné, poviem im, že neviem všetko, ale poznám najlepších inštruktorov a tí sú veľmi ochotní pomôcť a nájsť riešenia. Toto samozrejme ešte potvrdzuje, že Krav Maga nie je niečo, čo som si vymyslela, ale reálny systém testovaný profesionálmi, ktorí sú omnoho viac skúsení ako ja. To robí z tréningu zábavu a istý druh hry, vynachádza problémy a vytvára riešenia.

Je pre mňa veľmi dôležité ukázať svojim študentom, že každý z nich má dobré inštinkty a intuíciu, ktoré sa môžu naučiť omnoho efektívnejšie využívať. Takto ich intuícia varuje dávno pred prvým znakom nastávajúceho útoku. Je dôležité aby si uvedomili, že majú intuíciu a vedia ako ju využiť vo svoj prospech. Ukážem im, že ich telo je pripravené na veci, na ktoré ich vedomie nie je.

Aby som to zhrnula, toto som sa doposiaľ naučila z učenia sebaobrany skutočne „tvrdých orieškov“. „Tvrdými orieškami“ bývajú ľudia, ktorí sú presvedčení, že sú obeťami a vždy nimi aj budú. Výsledky tréningov sú úžasné, aj keď v rámci techník sú na začiatočníckej úrovni. Čo ale získajú je obnovená viera v samých seba – že to dokážu.

Úprimne verím, že každý inštruktor to dokáže. Proste musíte byť skromní a neodsudzujúci.

Veľa šťastia!

Theresa

preklad: inštruktor KMG Slovakia – Jakub Rumanovský